tisdag 13 september 2011

Kardemumma!


Jag älskar kardemummakaka, särskilt med en stor kopp te till. Den är söt, men inte för söt, utan mer matig. Något jag verkligen kan rekommendera är att servera den ljummen med vispad grädde och lite äppelkompott, det är riktigt höstsuperfika! Eller med färska hallon på sommaren = supersommarfika. :)

Ingredienser:
200 g smör
3 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk nystött kardemumma
2 ägg
3 dl mjölk

Pärlsocker
Hackad mandel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Tillsätt de torra ingredienserna och sist mjölken. Rör försiktig ihop till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24-28 cm i diameter. Strö över hackad mandel och pärlsocker. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca en timme. Servera och njut!

Receptet kommer från boken Farmors godaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar